maandag 30 juni 2014

Ramadan in Saoedie Arabie, het is begonnen

29-6-2014, het is begonnen de Ramadan. De maan staat als de bekende sikkel, en het is tijd voor de Ramadan. Er is bepaald dat de ramandan op 29-06-2014 zal beginnen. Al enkele weken wordt erover gesproken, wat het betekent, wat er gebeurt, hoe de Saoedisch ermee omgaan en wat het voor ons gaat betekenen.
Er zijn de afgelopen weken diverse directie mededelingen gedaan welke maatregelen er worden genomen en hoe we ons dienen te gedragen.

Ramadan is hier een serieuze aangelegenheid en niet iets wat ze er even bij doen. Het gaat voor ons verstrekkende gevolgen hebben. Het overtreden van de regels kan directe uitzetting betekenen, het is niet voor niks het zwaarst islamitische land ter wereld.

Wat zijn dan de regels in het algemeen:
  • niet eten, drinken, en roken tijdens de dag;
  • geen alcohol of andere verdovende middelen;
  • geen sexuele handelingen;
  • geen speeksel doorslikken;
  • elke prayer naar de moskee gaan;
  • aangepaste werktijden;
  • na zonsondergang eten en drinken;
  • aandacht voor de armen en minder bedeelden en deze uitnodigen en je eten met hen delen.
Dit is een korte opsomming maar in grote lijnen gaat het erom dat je in een soort van situatie terecht komt die de armen het gehele jaar hebben. Dat je deze maand nietig bent en deelt wat je hebt, dat je beseft wat je allemaal hebt als ramadan is afgelopen. Het is echt "vasten" wat men doet en daarmee gaan ze terug naar hun geloof en basis. Alle moslims doen er aan mee en het is voor iedereen verplicht. Ook voor buitenlanders is het verboden om te eten en te drinken gedurende dag. Er wordt geen uitzondering gemaakt en er staan straffen op als je gepakt wordt.  En hier ontstaat nu het probleem voor ons want wij zijn dit niet gewend en we werken gewoon door. De moslims hebben vanaf vandaag aangepaste werktijden gedurende de gehele maand van de ramadan. Overdag wordt er wel door hen gewerkt maar niet meer dan 6 uur en tussen 12.00 en 15.00 uur is het zelfs helemaal verboden om te werken.

Op kantoor is het voor ons nu even aanpassen.
  • de watermachines zijn weggehaald;
  • de koffie machine is weg gehaald
  • we mogen geen eten in het zicht hebben liggen;
  • we mogen niet eten en drinken gedurende de dag;
  • er mag niet meer gerookt worden;
Er zijn wat oplossingen ingericht want er moet nog wel gewerkt worden en het werk gaat wel door, want de planning en de einddatum voor de metro verschuift helaas niet. We hebben een vergaderkamer moeten opofferen waar we het water en de koffie kunnen drinken. Uit het zicht van andere en het raam van de kamer is compleet afgeplakt. Het hok is vreselijk warm en met telkens te veel mensen in het te kleine hokje is het een verademing om weer achter je bureau te mogen zitten.
1 voordeel, je drinkt minder en er wordt daarom minder naar de toiletten gegaan die hierdoor substantieel schoner blijven. Het scheelt ook dat er minder mensen zijn want de moslims zijn er niet of met veel minder.

De wegen zijn ook gelijk een stuk rustiger overdag. Vooral 's morgen (zie foto's). s'avonds daarentegen wordt het langzaam steeds gevaarlijker omdat ze alleemaal als idioten naar huis willen vanwege de honger. Mede hierdoor gaan ze van links naar rechts en al slingerend over de weg. Een van de regels in deze maand is dat we zo min mogelijk op de weg zijn vanwege dit gevaar. Het is serieus.

Tussen de middag rijden we met de chauffeurs terug naar de compound en eten dan thuis. We hebben geen kantine en achter je bureau eten mag niet meer, daarbij komt dat alle restaurants dicht zijn en we dus nergens naar toe kunnen. 12 uur vertrekken we en om half twee zijn we weer terug op kantoor.

De winkels zijn wel gewoon open tussen de prayer tijden door. s'avonds zijn de restaurant wel open en mogen de moslims eten. We hebben het nog niet meegemaakt maar kennelijk zijn de restaurants dan volledig vol en had je echt van te voren moeten reserveren. s' nachts eten ze zich helemaal vol en wordt er gewerkt vanwege de verschoven tijden.

Nou dit is een eerste bericht over de ramadan. We hebben nog een hele maand te gaan. De kop is er af en we gaan het beleven.
Morgen mag ik mijn visa run doen naar Dubai, ook daar is het ramadan. Gelukkig kan ik terecht in het Atlantis Hotel Aquapark (palm eiland) en die hebben voor de toeristen de restaurants gewoon open voor lunch. Daar kan gewoon gegeten worden, dat scheelt. Aan het eind van de dag mag ik nog de Burj Khalifa op om van het uitzicht te genieten. Dubai ramadan zal het volgende verslag worden denk ik.

Ramadan Kareem !  ( goeie ramadan toegewenst)


voor de ramadan
 
 tijdens de Ramadan

 links en rechts

 verstoppen voor de ramadan





 Ramadan begint als de maan als sikkel verschijnt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten