donderdag 5 juni 2014

Al Heet Cave


Deze hadden jullie nog tegoed, het bezoek aan de Al Heet cave in April. Ik was er helaas nog niet eerder aan toegekomen en ook eigenlijk een klein beetje vergeten om het te plaatsen. Zonde want het is een prachtige locatie zo midden in de woestijn en ik ben er eigenlijk heel enthousiast over. Die wilde ik jullie dus niet onthouden

Midden in de rotswoestijn, tegen de "edge" aan ligt een grot die 30 meter naar beneden gaat en waar je kan zwemmen. Inderdaad, zwemmen want er is een ondergrondse rivier/meer met heerlijk helder water. Goed van temperatuur, niet te koud en niet te warm. Maar voordat je er bent moet je eerst een hele klim naar beneden maken tussen de rotsblokken. Er is geen trap aangelegd zoals wij dat zouden doen want de Al Heet Cave is geen officiele toeristische attractie. Er zijn overigens heel weinig toeristische trekpleisters in KSA dus je moet zelf je locaties kiezen.

We zijn met twee auto's naar de Al Heet Cave gegaan.

Als je de rots rand ziet lijkt de grote wel mee te vallen tot dat je er naar toe bent gereden en je er daadwerkelijk voor staat. Het laatste stukje er naar toe lopen maakt je nog kleiner. Een prachtig gezicht als je zo omhoog kijkt in de halfronde muur die omhoog rijst. Je kan de grot dan eigenlijk nog helemaal niet zien. Eenmaal verder gelopen gaat het langzaam naar beneden en zie je de grot langzaam onder je verschijnen. We hadden wat voorwerk gedaan over de locatie op het internet (o.a youtube) en we wisten dus dat het iets stijl naar beneden zou gaan. Zo'n 30 meter klimmen om beneden te komen. En daar was niets over gelogen. Tussen de enorme grote rotsblokken moesten we ons een weg naar beneden vinden. Ik heb op de foto's getracht wat diepte en hoogte te krijgen zodat je goed kan zien hoe immens het allemaal is. Maar eenmaal beneden gekomen was het snel uitkleden, zwembroek aan en er in. Een collega van me had zijn duikbril meegenomen en een kleine duiklamp die ik ook nog even heb kunnen lenen zodat ik wat dieper onderin de grot kon duiken De grot loopt nog een heel eind door naar beneden en naar achter dieper de berg in (Als je op youtube kijkt zie je nog veel meer mooie filmpjes van grotduiken in de Al Heet cave.)

Soms kon je zelfs onder een deel van een rotsblok door duiken om aan de andere kant uit te komen. Wel blijven opletten natuurlijk dat je de goeie kant op gaat. We stonden namelijk op een gegeven moment met een groepje collega's in een tweede grot. Deze grot is een stuk kleiner en daar kon je ook nog verder naar beneden duiken maar omdat de stenen een soort kalksteen is of doodkoraal breekt het gemakkelijk af. Ik had dus het idee opgevat in die hoek iets verder naar beneden te duiken maar door de vele aanwezige collega's die daar stonden werd het water troebel / mistig en was er even een moment dat ik niet meer kon zien welke kant ik op moest. Wow dat ging snel,..... nu rustig blijven en voelen waar de rots omhoog loopt en met het lampje naar boven schijnen. Maar ja dat is net als in de mist rijden met groot licht aan, dat heeft weinig zin. Kloppend hart……. Licht uit en kwam het daglicht van bovenaf en bleek ik direct naast de groep van de collega’s te zitten want ik kon hun benen al zien. Eigenlijk zat ik maar 2,5 meter van hun vandaan. Ppfffff dat doen we niet meer met zowel mensen erbij en zonder lijn.

Daarna nog even heerlijk rond gezwommen om daarna weer aan te kleden en de klim naar boven weer te aanvaarden. In de grot was het redelijk koel maar hoe hoger je kwam en zeker door het klimmen kon je de warmte al weer voelen. Eenmaal boven in de zon was je de koelte van het water al weer vergeten en zijn we gauw de auto weer in gekropen en naar de dichtstbijzijnde bomen groep gereden om daar een kleine picknick te doen. Deze picknick werd halverwege echter wreed verstoord een natuurverschijnsel waarvan we in eerste instantie de impact niet hadden zien aankomen. Een heuse zand/windhoos die alle los liggende materialen door de lucht deed vliegen en we maar ternauwernood met alles wat we konden pakken naar de auto moesten rennen. Eenmaal in de auto zaten we weer heerlijk onder het stof en het zand en was het grot zwemmen in het zo schone heldere water dat ons van het stof en de warmte had verlost voor een tweede keer vergeten. Het is 3 uur ’s middags, het is mooi geweest hier. We gaan de Al Heet cave verlaten en rijden naar de stad, de mensen wildernis weer in om nog wat te shoppen. 's Avonds bij de Japanner gegeten en zo hebben we de vrije dag weer afgesloten. Een ervaring rijker.

 naar beneden klimmen

 van boven naar beneden waar het water lonkt

 van beneden naar boven

 de picknick voor de windhoos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten