donderdag 24 juli 2014

Het zit er weer op

Dit is de laatste week van weer een periode van 8 weken en zeker de laatste weken waren hectisch. Een van de onderdelen van het werk in lijn 6 zijn  vooruit getrokken op de planning, viaduct 6.1.3., en daardoor moet ook versneld worden ingekocht. Daar komt bij dat we nog steeds onderbezet zijn. In plaats van 8 inkopers zitten we nog steeds met in totaal drie man. Komt nog eens bij dat de hele structuur van het consortium nog steeds onduidelijk is en procedures te pas en te onpas worden gewijzigd, worden uitgebreidt of komen te vervallen. Mede door de onduidelijkheid komt het dus voor dat bepaalde contracten onvoldoende zijn ondertekend of bijvoorbeeld niet gestempeld met als gevolg dubbel werk. Om een voorbeeld te noemen: eerst was een stempel over de handtekening voldoende, toen moest elke bladzijde gestempeld worden (zowel door de onderaannemers als door FAST) en later moest weer eerst de subcontractor tekenen en stempelen en stuurde we het contract op met op elke bladzijde onze initialen waarna onze projectmanager pas tekende en wij dan weer over de handtekening moesten stempelen. Dit alles nadat het contract door acht verschillende functies intern gescreend was (aangetoond door handtekeningen), voordat het naar het FAST management kan worden verstuurd. Het lijkt er op dat de angst regeert en je kan je dus voorstellen dat door deze interne procedure het inkooptraject dus vreselijk lang duurt (64 dagen).
Zo dat ben ik kwijt, hahahahaha......

We zitten deze maand volop in de Ramadan en na de Ramadan begint de EID, vier vrije feestdagen.
Iedereen heeft na die feestdagen vakantie en in de maand August wordt dus niet veel gedaan. In aanloop naar deze vakantie merk je dat de Saudi's al vast een voorschot nemen op deze vakantie en men is zeer moeilijk bereikbaar, mede door de Ramadan natuurlijk. (is ook wel een smoesje hier). Overheid kantoren waren bijvoorbeeld maandag al dicht en banken gisten om 11.00 uur :-(.
Mijn beide inkoopcollega's zijn deze week ook op vakantie en het is dus spitsuur geweest deze week, mede door het starten van viaduct 6.1.3. Afgelopen week elke dag 12 uur per dag op vol speed werken gaat je dus niet in de koude kleren zitten en ik ben dan ook vreselijk toe aan vakantie. Gelukkig morgen een dagje bijkomen en mijn koffer inpakken. Zaterdag werken en aan het eind van de dag, naar het vliegveld.YES.

Daar is de verwachting dat het vreselijk druk zal zijn. De Ramadan eindigt de 28st en het is al de hele week gekkenhuis op het vliegveld omdat iedereen voor de EID het land uit wil. De feestdagen hier zijn namelijk iets anders als bij ons. Hier in KSA is tijdens het Suikerfeest alles gesloten. Dan schijnt het leven hier even stil te staan en dan wil je hier eigenlijk niet zijn. Voor de collega's die acher blijven is het dus afzien (succes mannen). Vier dagen vrij, je kan nergens naar toe en het kantoor is dicht waardoor je je dagen ook niet kan meenemen. Het zijn namelijk onze nationale feestdagen hier in KSA zoals in Nederland bijvoorbeeld twee Paasdag of Pinksteren.

Afgelopen week de koelkast een beetje leeg gemaakt want het staat hier straks 4 weken leeg. 3 weken vakantie en ik blijf dan nog een week extra in Nederland voor het aanvragen van de werkvisum.
3 andere collega's hebben sinds vorige week hun Iqama (eindelijk), jaarvergunning, en kunnen nu hun gezin over laten komen. Als ik naar huis kom zou ik eigenlijk direct weer na de vakantie terug gaan naar KSA om dan 10 dagen later terug te moeten gaan voor mijn nieuwe business visum. Dat wordt waarschijnlijk nu gelijk mijn werkvisum en alle daarbij behorende lichamelijke keuringen. Tevens het in orde maken van alle certificaten, diploma's, brieven etc. Er komt nog een enorme stapel papierwerk bij kijken voordat e.e.a. een keer geregeld is.We gaan het beleven.
O ja 1 augustus komt er een nieuwe inkoopcollega bij, een oud BAM collega. Hans als je dit leest alvast succes gewenst en je kan gelijk in het diepe :-)

Het autorijden hierin KSA ga ik al een beetje onder de knie krijgen. Mede door de Ramadan is het 's morgen erg rustig en kan je erg makkelijk door rijden. Aan het eind van de dag is het wel erg goed opletten. Die gekken willen dan allemaal als een speer naar huis omdat ze honger hebben vanwege de Ramadan en ze komen dan ook echt met hoge snelheid links en rechts langs je heen. Het blijft zowieso continu rond kijken, ook als ze "normaal' rijden want ze maken soms de raarste bewegingen, maar als je hier een tijdje rond rijdt ga je er wel aan wennen. Aanpassen is dan ook het credo, gewoon mee golven en constante snelheid aanhouden, links, rechts inhalen, keep lane en toeteren als je denkt dat die slapert voor je niet oplet. O ja links rijden met enige snelheid is in de regel het makkelijkste. Wel je binnenspiegel gebruiken anders zitten ze via je bumper in de kofferbak ;-)

Nou, dat is het weer voor een paar weken. Ik ga op zomerreces. Voor degene die ik niet zie:
fijne vakantie, geniet ervan en de rest zal ik wellicht nog even zien.......

FIJNE VAKANTIE

maandag 14 juli 2014

Kort bericht

Afgelopen week heeft eigenlijk alleen maar in het kader gestaan van het voetbal en de ramadan. Dat betekent dus eigenlijk twee dingen:
  • overdag niet eten en drinken, alle winkels zijn eigenlijk dicht en we hebben daardoor weinig buitenschoolse activiteiten;
  • door het voetbal zaten we veel op de ambassade en daar hebben we de drank voorraad echt helemaal opgemaakt. Het tekort overdag haalde we 's avonds weer in. ;-)
Op de ambassade hadden we elke voetbal avond wel het bier op en moesten we over op de sterkere drank. Toch presteerde de NV Riyadh het elke keer weer om bier achter de bar te hebben hoewel het wel wat andere merken waren zoals Carlsberg (ambassade denemarken?), Paulaner (Oostenrijk?) en dan toch weer Heineken en Amstel. Tot de halve finale hebben ze het vol gehouden maar toen was het toch echt op.................. was het een voorbode? met een traan hebben het WK tournooi op de ambassade verlaten. Maar het waren mooi weken met onze buitenlandse gasten.

Gelukkig was er de volgende dag een feestje op de Franse Ambassade (14 Julliet feest), de nationale feestdag in Frankrijk en hadden we een uitnodiging om daar naar toe te gaan. Daar hebben we geen spijt van gehad. Het feest werd goed bezocht (+/- 900 bezoekers) door allerlei nationaliteiten, o.a. Canadese, Colombianen, Tjechische, Engelse en de bekende Nederlandse die we van onze eigen feestjes kennen. Het buffet was supergoed en verzorgd door de franse sterren chef kok van The Gran Hotel in Riyadh. Het was inderdaad top. Ook hier was net als op de Amerikaanse ambassade alle drank een en dezelfde bon. Dat kwam goed uit want ook op dit feest was het bier relatief snel op en "moesten" we over op de mixen. Door de (caraibische ) muziek (goeie DJ) en de drukte werd het snel een heeeeel erg leuk feest. Omdat het op een donderdag was kon ik de volgende dag heerlijk uitslapen. Ik ben de volgende dag dan ook niet wezen sporten en kwam die dag zeer laat mijn bed uit. Heerlijk geslapen.

De ramadan is hier echt een belangrijke maand en voor de moslims is dit dan ook de gezelligste maand van het jaar met al het eten en drinken na de Iftar (zonsondergang), met vrienden en familie.
De afgelopen weken heb ik ook nog nooit zoveel alcohol gehad tijdens de Ramadan en misschien drinken we hier nog wel meer dan normaal, hahahahaha. Maar goed aan alles komt een eind en de vrijdag na het Franse feest was de afsluiter over de afgelopen weken. De reden van het uitslapen was niet helemaal zonder reden want 's middags was er weer een feestje, ja, ja........ het is hard werken in je vrije tijd. Een collega gaf een zwembadfeest vanwege zijn verjaardag en dat begon om drie uur 's middags. Leuk georganiseerd en een goeie opkomst. Er was meer dan voldoende taart, chips, drank (spaanse "vruchtensap" met verse vruchten beginnend met een S"). Om zeven uur ben ik afgetaaid, na een hele middag in het zwembad te hebben gelegen was het mooi geweest. Morgen weer werken.
Nog 3 weken naar de vakantie en nog mooi even de tijd om volop nog te kunnen trainen. Even geen feestjes meer :-) en weer ritme vinden.





  

dinsdag 8 juli 2014

Lease auto ophalen, waar ben ik?

Ik kom net terug van de lunch en mijn collega heeft HR aan de telefoon of we vanmiddag de lease auto's kunnen ophalen?, over 10 minuten weg met de chauffeur en jullie zijn met z'n zessen.  uuhhhhh ja, nogal onverwachts maar goed alles is hier onverwachts, dus we gaan op pad. We zullen wel zo weer terug zijn.
Eenmaal aangekomen in de showroom zijn we kennelijk te vroeg want er is nog niemand van ons Riyadh hoofdkantoor (branche office), immers zij hebben de contracten bij zich die we nog moeten tekenen. Na een half uurtje komen ze binnen en kunnen we de contracten tekenen. De papieren hoeven nu alleen maar nog maar in orde te worden gemaakt en te worden gecontroleerd ;-)
O ja we zijn in Saudi........  dat gaat dus even duren. Omdat het Ramadan is krijgen we natuurlijk niks te drinken, nog geen bakkie koffie.
Eenmaal bij navraag blijken de auto's niet bij de showroom te staan maar in de warehouse hier vlak bij. We worden er met twee auto's naar toe gebracht. Dan weer schijnt het vlak achter de showroom te zijn maar als we eenmaal rijden zitten we alsnog twintig minuten in de auto om ergens in Riyadh uit te komen waar ik echt niks herken, hahahahaha. Maar mooi hier staan kennelijk de auto's in het depot. De kentekens waren op de persoon toegekend dus we hoefden alleen maar het juiste kenteken erbij te zoeken. Dat was makkelijk want heel veel auto's hadden helemaal geen kenteken. En je kon natuurlijk op je kleur selecteren............... er was wit, vies wit, stoffig wit en grijs. Das mooi want ik had Ice Blue besteld. Die stond er dus niet en ja in Saudi werd die kleur niet geleverd met zoveel zon en het verkleuren van de lak. Mooi verhaal stond die verkoper af te steken vlak voor donker rode bruine auto's. En die dan?..........  uuhhh ja das anders, we gaan gauw verder want daar heeft hij geen antwoord op, hahahahah Looser. Het werd dus een witte. Kenteken 8391 precies het nummer dat we niet konden  vinden, er stond wel een 8396, aj joh neem je die toch veranderen we gewoon het nummer op het contract. Ja maar daar heb ik niet voor getekend? maken ze gewoon een nieuwe... maar waarom moest het ook al weer zo lang duren in de showroom, uuhhhh dat weet niemand. Bij mijn  collega Gerrit hebben ze gewoon de nummerplaten verwisseld nadat hij aan de derde auto begon die niet in orde was hahahaha. Enfin we waren onderhand drie uur verder en we reden de poort uit.

Onze auto's hebben geen navigatie en dat zou ook niet veel zin hebben want de straten hebben hier geen namen. Eenmaal de poort uit was ik een van de collega's al gauw kwijt ondanks dat ik achter zijn witte auto zat, tenminste dat dacht ik hahahahaha, zat ik achter een andere vent en ik reed heel ergens anders naar toe. Dan is het in eens lastig om de goede weg terug te vinden in het stadsgedeelte waar je nog nooit bent geweest en met allemaal witte auto's om je heen, hahahahah ja ze lijken allemaal op elkaar. Nu even nadenken!  Waar staat de zon?, hoe staat de zon ten opzichte van ons kantoor, oke die kant op, maar door de vele U-turns ( kruispunten kennen ze niet echt) ben je al weer snel gedesorienteerd. Ik hou de zon aan en blijven in dezelfde richting rijden tot dat ik op een ringroad terecht kom. Ik zie op een gegeven moment borden die naar het vliegveld verwijzen. Onze compound ligt daar in de buurt, die maar volgen dan, eenmaal bij een ringroad, he Dammam road, die ken ik. In de verte zie ik Financial District. Ik weet weer waar ik zit. Nu ben ik zo op kantoor. Half vijf zijn we terug......... de middag verloren maar we hebben de eerste 6 auto's en de weddenschap is begonnen.
De weddenschap? ja hoe snel de eerste aanrijding zal plaats vinden?, de eerste dag, de vijfde dag? zelf heb ik de 10e dag genoemd dat de eerste echte aanrijding plaats vindt. We zullen het zien. Hopelijk ben ik het zelf niet en daar ga ik dan ook maar vanuit.

 

 welke kleur?

 ja die witte !

  geen bloemen, wel zand

 Ford Fusion 2014

8396 i.p.v. 8391


 Formule 1 tankdop

 veilig op de compound

Naar de top !

Aangekomen bij de Burj Khalifa kon ik zo doorlopen en aansluiten in de rij want ik had via internet al een kaartje gekocht.
Bij de liften werden we in drie rijen ingedeeld om zo een voor een de liften in te gaan. Omdat de liften zo hard naar boven gaan krijg je de instructie onderweg de oren af en toe te klaren zo dat ze af en toe even open ploppen. Je kent het wel het gevoel dat je onder water hebt of in de bergen.
De lift is helemaal dicht en voorzien van tv wanden die beelden vertonen en de snelheid aangeven hoe hard je ongeveer naar boven gaat.
Binnen no time ben je op de het panoramadek, dit is niet helemaal bovenin maar hoog genoeg om een super uitzicht te hebben vanaf het hoogste gebouw ter wereld. Tenminste tot nu toe want ze zijn in Jeddah begonnen aan een nog hogere toren, die ongeveer 1000 meter gaat worden.
De Burj Khalifa zelf is 828 meter hoog en het observatiedek  is op 370 meter. Het gebouw heeft 160 verdiepingen en het observatiedek is op de 124ste verdieping.  Je kan er 360 gr rond kijken en zelfs met je fotocamera buiten gebouw fotograferen. Ze hebben namelijk sleuven in het glas gemaakt waar je je arm en fototoestel doorheen kan steken. Het was een mooie ervaring om op het hoogste gebouw ter wereld te mogen staan. Na een rondje op het panoramadek, je mag overigens zo lang blijven als je wilt en je hoeft niet binnen een bepaalde tijd weer naar beneden, ben ik weer naar beneden gegaan om via de Dubai mall naar de Metro te gaan want ik had weer een vliegtuig te halen.







zondag 6 juli 2014

Palm eiland Dubai, Aquapark Atlantis 27-6-2014

Het was weer zover, visa run Dubai. Waarschijnlijk is dit de laatste keer als visa run want het aanvragen en regelen van de werkvergunningen is momenteel in volle gang.
Omdat het Ramadan is, ging ik er van uit dat ook in Dubai veel dicht zou zijn en omdat je niks mag eten en drinken gedurende de dag, dat ook vooral de restaturants of eet gelegenheden dicht zijn. Naar een andere locatie vliegen heeft ook niet zoveel zin want elk land in het Midden Oosten heeft Ramadan. Er ik zat e rniet ver naast want een collega die mee vloog en ook op visa run was had zijn dag bedacht in de Dubai mall, helaas daar was bijna alles dicht en die heeft deenhele rustige dag gehad.
Het was dus zaak iets te vinden waar ik gedurende de dag me kon vermaken want om nu alleen ergens te gaan zitten in Dubai leek me ook niet heel erg spannend. En hoe zou het zijn met het eten en drinken op de dag zelf.
Enig voor onderzoek gaf als resultaat dat inderdaad veel dicht zou zijn. Collega's die vroeger in Dubai hadden gewerkt vertelde ook dat er niet veel te doen zou zijn. Uiteindelijk heb ik het Atlantis Hotel op Palm eiland benaderd om er achter te komen hoe de situatie daar zou zijn en die bleken gelukkig toch rekening te houden met de westerse gasten. Hetgeen ik ook wel had verwacht maar niet zeker wist. Het Aquapark was gewoon open en ook de restaurants draaiden gewoon door, weliswaar met wat aangepaste tijden en je kon er overdag ook geen alcohol krijgen maar ja dat is dan ook geen noodzaak.

Uiteindelijk heb ik via internet een toegangskaart gekocht om te gaan zwemmen, glijden, golven en te lunchen. En als je hun website eens bekijkt dan kan je je wel voorstellen dat ik me die dag niet heb verveeld, wat een spektakel aan glijbanen en wildwater banen. Van speedglijbanen, vrijeval glijbanen, wildwaterbanen, bobsleeband glijbanen en zelfs glijbanen die door middel van een glazen koker door een aquarium gaan met roggen en haaien. Je zit er letterlijk en figuurlijk middenin. Top.

Aangezien de vliegtijden vanwege ramadan ook waren aangepast was ik pas met het eerste vliegtuig en de metro pas om 12.00 uur in het aquapark. Het eerste wat ik heb gedaan is foto's maken en filmen om daarna volop alles minimaal 1 maal te doen. Dat is uiteindelijk niet helemaal gelukt maar de meeste spectaculaire heb ik gelukkig allemaal een keer gedaan. Vanwege Ramadan was het super rustig dus ik kon overal gewoon doorlopen.

Ik had de tijd tot 15.00 uur en die heb ik maximaal benut. Omdat het zo groot is had ik die tijd echt wel nodig om zo veel mogelijk 1 keer te doen. Ik wilde om 15.30 uur weer in de taxi zitten richting de Burj Khaliffa. In het vliegtuig hadden we rond 11.00 uur nog te eten gekregen dus om 15.00 uur had ik dan ook wel trek in mijn lunch die ik gereserveerd had bij mijn tickets. Om tien voor half vier heeft een golfkar me naar de ingang gebracht waar ik een taxi kon nemen richting de metro.
Het sloot allemaal perfect op elkaar aan. Omdat ik ook de Burj Khaliffa nog op wilde had ik ook hiervoor via internet een kaartje gekocht zodat ik een gereserveerde tijd had van 16.30 uur om er op te gaan. Precies een uurtje onderweg van het palm eiland naar de burj Khaliffa (DuBai Mall) heb je echt wel nodig en ik kwam perfect om 16.20 uur aan . Even in de rijd gestaan maar om 16.30 uur ging ik omhoog.

Dit bezoek zal ik de volgende blog vertellen, nu enkele foto's van Atlantis Aquapark.

 's morgens om 09.00 uur
 
 onderweg, na het ontbijt

 het is groot als de Efteling

 de poort naar de dolfijnen, om mee te zwemmen

 even douchen

 super banden glijbaan met paraboolbaan op het eind

 alles is in de vorm van de Azteken

 enkele loop paden zijn overdekt

 de indoor ski baan op de terug weg naar de burj khaliffa, buiten is het 46 gr, binnen........  -10 gr.