woensdag 9 april 2014

Rode zandduinen

6 dagen werken en dan een dag vakantie zo is het ongeveer, een heel lang weekend van 1 dag. De vrijdag is ook echt een vrije dag. Uitslapen, ontbijten, beetje rommelen en dan naar het zwembad even bijbruinen want we hebben hier een binnen leven. Vitamine D bijwerken!
Saoedi Arabie is niet het land bij uitstek voor toeristische trekpleisters. Er is dan ook helemaal geen toerisme naar dit land. Om elke vrijdag alleen maar bij het zwembad te liggen is ook niet alles en daarom ondernemen we regelmatig een tripje naar een "bezienswaardigheid" voor KSA begrippen.

Zo ook vorige week. We zijn naar de duinen geweest........ Uhh ja de duinen, alleen geen zee hahahaha, en ze zagen er toch iets anders uit dan bij ons, namelijk rood. Enkele dagen voor ons tripje had het behoorlijk geregend en dat zou voor de plek waar we naar toe gingen wel eens leuk kunnen uitpakken maar dat kon ik pas beseffen toen we er aan kwamen. April is overigens de regenmaand. De tijd dat ik hier nu zit hebben we al drie heftige onweer en regenbuien meegemaakt. Zo ook vandaag, hadden we weer een aantal druppels en regende het in de verte, plaatselijk maar behoorlijk.

De rode zandduinen liggen ten zuidwesten van Riyadh en het is ongeveer een uur rijden van onze compound. Keder onze chauffeur wist niet helemaal de weg en reed daarom achter de andere bus aan. In totaal waren we met 8 man. Onderweg moesten we nog een klein beetje omrijden omdat de voorste chauffeur verkeerd reed en een collega dit tijdig bemerkte. Wij zijn omgekeerd en anders gereden. Later bleek dit een goeie move want de 1e bus kwam pas een 3 kwartier later aan :-)

Eenmaal aangekomen, het laatste stukje ging langzaam want er zat een kudde kamelen voor ons,  zagen we enkele four wheels drive en squats al tegen de duinen oprijden. Er reden meerdere auto's en een enkele auto kwam vast te zitten. Een collega kon mee achterop de squat om met een bloedgang tegen de duin op te rijden. Sommige Saudi's vroegen ook aan ons of we mee wilde rijden de duinen op maar hier hebben nog maar even voor bedankt, gezien de status van de auto's en de leeftijd van de boys. Zit niet in de ziektekostenverzekering denk ik.
We kozen dus om de bergen op te lopen in het mulle losse zand zo in de middagzon. De lijven goed ingesmeerd (13.00 uur) en waterflesjes in de hand. Maar voordat we naar boven gingen hebben we eerst gekeken bij de kamelen die  het groene meer van gras hadden opgezocht en datwas ontstaan vanwege het vele water dat er gevallen was in afgelopen week. Een bijzonder mooi plaatje, de groene kleur van het gras, de rode duinen en de donkere kamelen. Overigens heten alle kamelen, hier kamelen en geen drommedarissen (1 bult) zoals wij dat kennen. Chamal, 1, 2 of geen bult het zijn allemaal kamelen.

Nadat we de eerste duinen hadden beklommen zijn we naar de andere kant gereden om vervolgens met het busje vast te komen zitten in het zand. Leuk om te zien hoe 4 Nederlandse gasten een Ethiopische chauffeur instrueren hoe je uit het zand moet komen. Wij duwen, hij sturen en gassen, hahaha dat losse zand is gewoon net als sneeuw joh dus daar kwamen we wel uit. Eenmaal boven op de andere kant van de weg/duinen hebben we thee gekregen van Keder (chauffeur), met een soort van brood gebakken zoutje uit de olie, erg lekker en iets zout. Hij had netjes perzische kleedjes voor ons neergelegd en het was even een rustpunt. Na de thee zijn we het wijde zandlandschap ingelopen want daar achter was een heel mooi uitzicht hadden ze ons verteld. Achter de volgende duin dan?, nee de volgende duin!, die daarna dan?........  waar zijn we eigenlijk? en hoe komen we weer terug......... ;-)
voetstapjes terug volgen, misschien?. Een prachtig landschap met duinkammen die aan 1 kant koel zijn en andere kant heet aan voelen, graspollen, reuze mieren en een salamander die uit het zand schiet en ja uiteindelijk ook nog een schitterend uitzicht op de Saoedische Gran Canyon (The edge of the world) maar daar gaan we 25 april naar toe.

Na de duinen zijn we terug gegaan naar Riyadh om daar onze pakken te laten doormeten en op te halen. Ook nog 2 fietsen gekocht om daarna moe en voldaan naar huis te gaan. Ik had geen zin meer om te koken en heb lekker in het restaurant gegeten. Vroeg naar bed, het was een mooie vakantiedag!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten