zaterdag 14 februari 2015

Funderingspalen van 2,5 meter doorsnede

Na een lange tijd lijkt het er dan nu echt op dat we eindelijk een beetje productie kunnen gaan maken met de funderingspalen.
In september 2014 hadden we de eerste proefpaal laten maken door Saudi Bauer Foundations en dat was niet helemaal goed verlopen. Als gevolg hiervan hebben we veel zaken moeten verbeteren in het proces, opgelegd door onze opdrachtgever/opzichter. De paal daarentegen was wel goed.

We maken Mono piles van 2.500 mm diameter doosnede. Inderdaad 2,5 meter doorsnede. Dit is erg groot en komt in Nederland eigenlijk niet voor. Ook in Saoudi Arabie is het ook geen alledaagse gebeurtenis en al helemaal niet in Riyadh. Langs de kust in bijvoorbeeld Jeddah of Dammam zou het eerder kunnen voorkomen vanwege de verschillende industrieen en havens daar en de grote bouwwerken die ze daar maken.
De metro in Dubai is ook op mono piles gefundeeerd. Helaas is het daar bij een aantal palen niet helemaal goed gegaan. Een aantal palen waren aan de onderzijde (paalvoet) niet goed gefundeerd en zijn gaan na zakken nadat de pijler (gewicht dus) was gestort. Met als gevolg dat er veel herstel werk heeft moeten plaats vinden en uiteraard veel vertraging.
Door deze gebeurtenis is onze consultant (opzichter) erg wantrouwig en moeten we alles bewijzen, aantonen, zeker stellen, vastleggen en laten goedkeuren. Veel papierwerk dus en dan nog komen ze weer met nieuwe eisen en/of verwachtingen.
Maar goed, we zijn aan de gang en hier onder krijg je een indruk van de grote van de "boorpalen".

Je kan goed zien hoe groot de palen zijn wanneer de opdrachtgever de wapeningskorven aan het controleren is en aan de binnenkant door de korf loopt.
Als de gaten worden geboord wordt deze vol gezet met "bentoniet". Bentoniet is een steunvloeistof van een bepaalde kleisoort met water, die voorkomt dat het boorgat instort. De bentoniet wordt als droge stof ingekocht en geimporteerd. Als de paal eenmaal op diepte is geboord wordt er vanaf onderen beton ingestort. Als de beton dan langzaam omhoog komt wordt de bentoniet afgezogen en naar containers verpompt om te hergebruiken.

Even een paar getallen: We maken in het viaduct 6.1. 260 palen. In elke paal gaat ongeveer 120m3 beton. De wapeningskorven hebben een total gewicht van 520 ton aan wapeningsstaal van verschillende diameters, dus circa 2.000 kg per paal. Omdat er in de ondergrond gaten zitten moeten we eerst die gaten opvullen met grout (water cement mengsel). Dit wordt gedaan door bij elke paal die gemaakt moet worden, 5 kleine gaten te boren en die op te vullen. 1 gat in het midden van de toekomstige paal en 4 aan de buitenkant van de paal. Zo weten we zeker er de paal goed staat als hij klaar is.

Als de paal eenmaal is volgestort met beton moet die worden gecontroleerd op sterkte. Hiervoor hebben we in de wapeningskorf extra buizen gemonteerd. In deze buizen kunnen we door middel van elektronische meetapparartuur ( Cross Hole Sonic Logging, CSL) de dichtheid van de beton meten. Daarnaast doen we ook nog PIT test, Pile Integrity Test. In Nederland noemen we dat " hamertje tik" en meten we of er breuken in de paal zitten. Als dat gedaan is komt er nog een laatste test en dat is de Pile Dynamic Attest (PDA). Hierbij laten we een groot gewicht (25 ton) vanaf een bepaalde hoogte op de paal vallen. Dit gewicht hangt in een frame en wordt door een 120 tons kraan opgehesen om hem daarna te laten vallen op de paal.
Al deze metingen worden door Fugro uitgevoerd en gerapporteerd en als alles goed id blijft de paal heel. Als we 7 palen hebben getest en deze worden allemaal goed bevonden hoeven we niet meer te testen en kunnen we met het maken van de palen door gaan.

 Het maken van zulke palen is dus erg arbeidsintensief en we hebben gepland dat er  paal per dag wordt gemaakt.
Voor viaduct 6.2. gaan we ook mono piles maken, alleen met een ander bedrijf.

 boorbuizen (casing)

 kellyboor en casing

 grondboor 2.500mm


 opstelling

 bentoniet voor in het boorgat

 bentoniet in de boorcasing

 bijvullen van bentoniet



 terug pompen van bentoniet

 zand filteren

 frame voor het maken van de wapeningskorf, lengte korf 18,00m, 

 kopse kant van de korf, diameter 2,5 mtr

 controle in de korf





 meetbuizen in de korf vastgemaakt

 meetbuis afgedopt tegen beton en vuil


 BG 40 boorkraan

 de paal is klaar. veilig afdekken.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten