zaterdag 27 september 2014

Alweer Koningsdag in Saudi?

Inderdaad, alweer Koningsdag in Saudi Arabia alleen dan van hier.
Dinsdag 23 September hadden we hier de nationale feestdag en waren we lekker vrij. Extra dagje dus om bij te komen. Lekker bij het zwembad gelegen en uiteraard even wezen sporten net als een reguliere vrijdag.

's middag wilde we nog even naar de vrijmarkt gaan maar dat werd ons afgeraden vanwege de drukte in het verkeer en omdat ze hier dan weer als idioten rijden. O ja en omdat ze een vrijmarkt hier ook niet kennen :-). jammer dan.

Koningsdag verloopt hier met veel vlag vertoon en dat wilde ik vandaag maar eens laten zien.
Langs alle snelwegen staan in de stad duizenden vlaggestokken die voor dit soort evenementen worden gebruikt of als er bijvoorbeeld een hoog waardigheid bekleder langs komt. Tussen de palmbomen, in het middendeel van de snelweg, en op alle fly-overs en viaducten staan de vlaggestokken met gehesen vlag, hetgeen een imposant gezicht is. Alles groen.
Ook de gekleurde boompjes staan er weer en dat maakt het een soort van gezellig. Ja ook dat kan hier hahahahaha.......
Her en der zie je ook grote afbeeldingen van de Koning en zijn familie.
De vlaggen staan er nu nog steeds omdat ik denk dat ze tot de aankomende Hajj-periode blijven.
De Hajj begint 4 oktober en duurt 4 dagen. Men gaat dan op pelgrimstocht naar Mekka en de meeste zijn dan zeker een week vrij (als ze niet naar mekka gaan natuurlijk). Overheids instellingen zijn al op 1 oktober dicht en het duurt geloof ik tot 7 of 8 oktober. Ook dan ligt hier het leven weer even stil.

Voor mij niet zo erg want ik vlieg 4 oktober weer naar huis. ben benieuwd naa de drukte op het vliegveld en hopelijk vlieg ik weer vanaf de goede terminal (keuze uit 5) zodat ik er minder last van heb.


 





 
 

Laatste keer Dubai, the missing objects

De bezoeken aan Dubai komen voort uit het feit dat we nog geen Iqama (verblijfsvergunning) hebben, zeg maar de greencard van KSA. We zijn hier op een business visum waardoor we elke maand even het land uit moeten. Het makkelijkste is het dan om naar Dubai te gaan en aangezien ik binnenkort terug kom naar Nederland voor het aanvragen van mijn werkvergunning zal dit de laatste keer zijn dat ik op visa run ga. Deze keer kon ik wel twee dagen boeken en met een aantal collega's hebben we een hotel (resort) geboekt aan het strand. Heerlijk even bijkomen en de bezienswaardigheden bezoeken die ik nog niet had kunnen doen.
Deze twee dagen stonden dus in het teken van:
zon, strand, zee, ligbed, uitslapen, bijtanken, lunchen op het strand etc. Dit alles dus op de tweede dag want de eerste dag hebben we vrij lang benut zeg maar. Om 03.00 am ging die tent dicht en waren we er voor sluitingstijd uit. Gelukkig hoefde ik niet ver naar mijn mandje want de clubs zaten op het resort terrein. Een goeie afsluiting van een bewogen eerste dag. ;-)

Een eerste dag waarin we behoorlijk veel hebben kunnen doen. Ik trok die dag op met Alphons mijn collega die graag naar de Burj Khalifa wilde maar zeker geinteresseerd was om met mij mee te gaan naar die dingen die ik nog niet had gezien. Hij was  nog niet eerder in Dubai geweest dus alles sowiezo nieuw voor hem.
's morgen in het hotel aangekomen hebben we de spullen gedropt en zijn we als eerste naar het oude Dubai gegaan, daar waar het visserdorp is begonnen, aan de Creek. Mooie oude gebouwen, ook weer veel hersteld gelukkig, en leuke smalle steegjes. Soms niet breder dan 1 persoon en zelfs daar zitten dan nog winkeltjes in. Daar voor het eerst rietsuiker sap gedronken. Even een soort bamboestok in het apparaat duwen en je hebt rietsuiker sap. Lekker zoet en heel goed tegen de dorst. Bijzonder.

Daarna hebben we de watertaxi (sloepjes) naar de overkant van de Creek genomen om naar de goud Soukh te gaan.  En inderdaad daar hebben ze best veel goud maar helaas ook veel personen die je continue nep horloges aanbieden. Naar drie keer maar eens gevraagd welk onderdeel van het woord NO ze nu eigenlijk niet begrijpen. He?, dat werkt........

Eenmaal terug aan de overkant hebben we de taxi genomen naar de Dubai Skibaan. Yep, echte sneeuw in de woestijn en een serieuze afdaling in geheel Oostenrijkse sfeer. Daar hebben we maar even een bakkie gedaan. Alphons moest rond half vijf op de Burj Khalifa zijn en na de koffie zijn we in de Emirates Mall (+skibaan), met de metro, naar de Burj vertrokken. Kon hij mooi de zonsondergang mee maken vanaf de Burj en ik ben beneden gebleven om even een rakker vatten.
Maar voordat ik dat ben gaan doen, ben ik eerst nog even de Dubai Mall in gegaan. Die is zo groot die had ik nog niet helemaal kunnen bekijken en zo kwam ik dus bij de ijsbaan. Logisch......... een schaatsbaan in een winkelcentrum. Even vragen wat het kost: 2 uur schaatsen, 3 euro :-).
Ik had toch de tijd even voor mij zelf, en hop de schaatsen aan. Even over het ijs klappen tussen al die krabbelende Arabieren. Geweldig.

Uiteindelijk ben ik weer terug gegaan naar de Burj en hebben we beneden samen gegeten aan de vijver met de fonteinen show. Prima gegeten met een lekker drankje. Voldaan zijn we terug gegaan naar het hotel alwaar we de andere collega's tegen kwamen in de Cubaanse/Mexicaanse club. Hoe dat afliep kon je het in begin lezen maar we hebben ons tussen de binnenkomst en het einde prima vermaakt. Leuke bijkomstigheid, er mocht binnen gerookt worden en Cubaanse muziek zonder sigaar is natuurlijk niks aan. Combineren met een Cuba Libre en het avond vliegt voorbij.

De volgende dag was ingepland om lekker bij te komen. Beetje in zee hangen, op het ligbed, zwembad, lunchen op het strand en o ja even naar de Spa in dit resort want een goede massage was wel even nodig om de stress en de spanning er weer uit de wrijven............ ppffff ze had me wel te pakken want het zat goed vast. Anyway na pijn komt zonneschijn want daarna kon ik de wereld weer aan. Smile....

We zijn uiteindelijk weer op tijd terug gevlogen die dag en ik lag er dan ook om 22.00 pm weer in.  Zaterdag natuurlijk gewoon weer werken met uitzicht op de dinsdag als vrije dag (nationale feestdag). Drie daagjes werken. Das te doen.











 




 




zondag 21 september 2014

Jarig in Saoedi Arabie

Het is dan zover, de tijd vliegt en een jaar is zo voorbij. Door de drukte hier heb je er bijna geen notie van maar 10 september was echt mijn verjaardag. Gewoon een werkdag hier op de woensdag.
Geen ontbijt op (in) bed, niet de meiden en Manuela die je wakker maken, geen kadootjes maar gewoon een normale dag. Niemand die het hier weet...................
Als ik op kantoor binnen kom is er toch iets anders dan normaal. Mijn bureau stoel is versiert en kennelijk hebben mijn collega's er toch nog aan gedacht. Leuk.
Het is toch een rare dag. Later heb ik Manuela aan de lijn en ook zij zegt het "dat je weet dat je met je verjaardag gewoon gaat werken", alleen nu is er geen gebak, slingers of bezoek. Het voelt toch raar.
Dit zijn nu precies die momenten die je van te voren niet kan bevatten hoe het voelt. Je hebt het er wel over als je nog niet vertrokken bent maar als het dan eenmaal zover is dan kan je pas de ervaring voelen.

Maar het wordt toch nog een feest. Die avond wordt er een Strukton diner gegeven en is de directie aanwezig. Leuk dat ze er aan gedacht hebben, hahahahaha
Er is een complete Bedouien tent opgezet met perzische kleden, kussen en waterpijpen. Er is een lopend buffet met Saudi gerechten. Echt een avond om af te sluiten met een goeie sigaar.
Tijdens de speech van de directeur over de toekomst en de start van Strukton International is er een grappig intermezzo. Bert Hoekstra (directeur) maant mij naar voren als jarige en er wordt "lang zal die leven" gezongen. Mwah, op die aandacht zaten we natuurijk nou niet echt te wachten maar afijn het verhaal is nog niet af. Jaap van Beek heeft de dag niet ongemerkt voorbij kunnen laten gaan en heeft een paar grappige cadeaus geregeld, een wasrek !, een koffiebeker voor in de auto! en een raam zonnenscherm voor in de auto!. Waarom grappig?, dat zal ik je vertellen als ik je weer zie :-).
Het is namelijk een lang verhaal en ik ga zo Studio Sport kijken :-)

Nog wat kiekjes van die dag:








Als we straks een keer thuis zijn zullen we het nog wel een keer vieren maar ondanks dat het geen echte verjaardag was, was het toch een leuke afsluiting met de collega's en de leuke cadeaus.

maandag 8 september 2014

Er is wat te zien !

Het is nog niet veel maar er is wat te zien. Enkele project onderdelen zijn in de barriers gezet om de werkzaamheden te beschermen. Geen overbodige luxe hier want ze rijden hier gemakkelijk naar binnen en dan zijn een paar stevige betonnen barriers een goede bescherming.
We hebben voor 40 km aan barriers gekocht die met minimaal 100m1 per dag worden gemaakt en op hun plaats worden gezet. Totaal dus 40.000 stuks van een meter.
In de barriers hebben we kokers laten instorten zodat hier verkeerspalen in kunnen worden gezet. Deze vormen dan weer de basis voor het gaaswerk op de barriers waaraan weer doek is vastgemaakt om het naar binnen kijken te voorkomen. Onze werkzaamheden zouden de verkeersdeelnemers alleen maar afleiden en ongelukken veroorzaken. Ze hebben hier sowiezo hun volle aandacht nodig bij het auto rijden want dat blijft hier een wild-west verhaal.


 aan de overkant de Line-office (line 6)
 
Wat hier goed werkt is het aftellen bij verschillende verkeerslichten. Je kan dan precies zien hoelang het nog duurt voordat het verkeerslicht overspringt. Nog 21 seconden voordat het groen is.
Maar wat niet veranderd is dat ze alvast bij 1 seconde gaan toeteren dat je moet gaan rijden. Ongeduldig!

Onderhand zijn we begonnen met het boren van de eerste funderingspalen, weliswaar twee testpalen maar we zijn begonnen. O ja het heibedrijf dat de twee testpalen moest maken heeft er maar 1 gemaakt. De tweede paal is als verloren beschouwd want de stalen buis bleef achter in de grond. We waren al niet tevreden over deze onderaannemer en dit was de druppel die de emmer deed over lopen. Momenteel zijn we in voorbereiding met een ander heibedrijf die de tweede testpaal gaat maken. Hierna mogen ze ook de 336 st boorpalen van het viaduct 6.1.3. gaan maken.

Wat was er nog meer te zien?
Voor het meeste gedeelte heb ik op kantoor gezeten en was er niet veel te zien. Wat ik in ieder geval nog wilde gaan doen in Riyadh was het bezoeken van de King Fadh toren, en dan met de loopbrug in de top. De kroon van de koning zeg maar. Hier heb je een prachtig uitzicht over Riyadh vanaf deze wolkenkrabber met 99 verdiepingen. Dan kan je goed zien hoe groot Riyadh is maar ook dat het vooral laagbouw is van de huizen. Riyadh is zo rondom (40kmx40km) goed te zien.


 Riyadh is eigenlijk heel plat met weinig hoogbouw. 

 in de loopbrug op de 99ste verdieping

 in de middenstrook de hoogbouw strip

de loopbrug zit in de top (de kroon). in het midden het gezicht van de koning. de gele eclips stelt zijn doek voor.
 
 
Nou kijken jullie ook weer uit naar het volgende bericht?