vrijdag 10 juli 2015

Ramadan Kareem 2015

We zitten weer volop in de Ramadan tijd en het leven is nu even anders dan anders.
Werktijden zijn anders, er wordt overdag niet gegeten en gedronken en een aantal collega's hebben alvast van de gelegenheid gebruik gemaakt en gaan op vakantie. Het land uit !
's morgens op straat is het extreem rustig, geen hond te zien want iedereen ligt nog te slapen. tenminste de moslims. Je ziet alleen westerlingen op straat rijden.
Onze inkoop collega's(moslims) komen om 09.00 uur binnen maar die hebben dan ook om 03.00 's morgens hun laatste gebed gehad. (Wij werken normale tijden). Hier staan ze overigens apart voor op en na het gebed is dan hun laatste eten. Ze werken dan tot 17.00 uur en gaan dan naar huis. Overdag volgen ze de normale gebedscyclus.
De zon gaat hier om ca. 18.45 uur onder en dan mogen ze weer eten. De meeste zorgen er dan wel voor dat ze voor die tijd thuis zijn. Dus voor half zeven 's avonds is het een soort van gevaarlijk op de weg met allemaal heel dorstige en hongerige lui (beetje suf en veel te warm) die als een speer naar huis willen.
Goed opletten dus als je dan op de weg zit. Na 18.45 uur kan je weer een kanon afschieten.Tot ongeveer 21.00 uur als ze met de familie gegeten en gedronken hebben. Hierna komen ze allemaal weer op straat en gaan dan naar de winkels.De winkels zijn in deze periode tot s'nachts 02.00 uur open.

Om er voor te zorgen dat mensen die nog rond 18.45 uur in de auto zitten, veilig en rustig naar huis te laten rijden, worden er door burgers zakjes met flesjes water en dadels uitgedeeld. Om de eerste honger er af te halen. Je eerste voedsel gedurende Ramadan is dan ook altijd een dadel. Het uitdelen van het water en dadels is een burger initiatief en wordt gedaan vanuit het idee van "delen". Ramadan is vooral de maand van weg geven, delen en zorgen voor de medemens. Je ziet dan ook heel veel groepjes burgers die water en dadels uitdelen aan berijders.

Ook wij als bouw consortium FAST doen hier aan mee en op 1 van de dagen (we doen dit elke dag) heb ik ook mee gedaan met uitdelen. Echt een leuke ervaring. Al die blije gezichtjes ;-D
Wel lachuh als ze zien dat je een westerling bent die aan het uitdelen is. Je ziet ze even twijfelen hahahaha.

Hieronder een indruk hoe het erbij de verkeerslichten aan toe gaat als er water en dadels wordt uitgedeeld.

 
Verzamelen 

 
Saeed onze communicatie manager

 
klaar staan. Is de zon al onder?

 Het doosje: dadels, water en een broodje

 
we bemannen het kruispunt aan twee kanten

 
Santiago showt de doos

 
het eerste "slachtoffer". Kijk een doos, doe je raam eens open ;-)

 
Shukran: dank je wel, Afwhan: graag gedaan

 
Hari, de HSE manager



 
even tussen de auto's door

 
Alstublieft

 Goedzo Santiago zo moet het 

 
Mendel had geluk en stond ook voor het verkeerslicht

 
een burger die zelf ook aan het uitdelen was. Give that man a cigar!. Oh nee: box

Het delen van eten drinken is dus 1activiteit. Het eten met familie en vrienden en kadootjes weg gegeven na zonsonderdag tijdens ramadan is een tweede. Dat maakt het voor de moslims een hele leuke periode. Het vasten overdag zorgt er voor dat ze dankbaar zijn voor wat ze hebben en kunnen doen voor andere.

Het gezamelijk eten na zonsonderdag is de Iftar.
Afgelopen week werden wij door een leverancier uitgenodigd om deel te nemen met een van de grote Iftar diners die in de hotels plaats vinden. We waren uitgenodigd in het Sheraton hotel.
Tijdens dergelijke diners wordt er dan ook een Raffle gedaan. (lootjes met prijzen). Helaas geen prijs :-( maar het eten was meer dan genoeg met heel keuze en verschillende smaken. Van sushi tot vlees en groentegerechten en heerlijke toetjes. Te veel om allemaal te kunnen proeven.

 
de binnen tuin van het Sheraton was helemaal vol.  Sami en Olaya op de voorgrond

 
twee bier..... hahahah oh nee dat kan niet hier

 
Stephan en Naveed. Volle buikjes en tevreden gezichtjes
Naveed was de week ervoor naar Mekka geweest en had daardoor heeeeeel kort haar.
Bij Stephan is het gewoon kort........ 



 

 
een gebed achter mij